Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek létfontosságúak a szervezetünk számára, hiszen egészségügyileg számos pozitív hatásuk bizonyított. Jótékony hatásai közé tartozik például, hogy képes enyhíteni az ízületi gyulladást is. Orvosilag bizonyított tény, hogy az Omega 3 zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztásával a rheumatoid arthritis és a gyulladásos ízületi betegségek tünetei is enyhíthetők.
Hogyan is képes javítani ezeken a problémákon? Az omega-3 zsírsavak hatékonyan lépnek fel az ízületi gyulladás ellen
Az ízületi gyulladásról tudjuk, hogy egy igen fájdalmas állapot, mely sok esetben okoz maradandó károsodásokat. E betegségben szenvedő egyéneknek igen mereveke az ízületeik és mozgásuk fájdalommal jár. Omega-3 zsírsavval a betegség tünetei enyhíthetőek és a krónikus fájdalom is csökkenthető. Az újabb kutatások rávilágítottak arra, hogy az omega-3 zsírsavak képesek kezelni a tüneteket és enyhíteni a panaszokat, valamint rendszeres fogyasztásukkal megelőzhető az ízületi gyulladás.
A rheumatoid arthritis gyógyításában az omega-3
A rheumatoid arthritisben szenvedők fájdalmait legtöbbször valamilyen hagyományos gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel enyhítik, de nem mindenki tolerálja jól ezeket a szereket. Vizsgálatok kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak mindenféle mellékhatás nélkül érik el a gyulladáscsökkentő hatást szervezetünkben. Szintén kimutatták, hogy az omega-3 csökkenti az ízületi merevséget és a fájdalmakat is.
A porckopásos megbetegedés és az omega-3 kapcsolata
Az artrózis, vagyis a porckopásos megbetegedés sokkal gyakrabban fordul elő, mint a reumás ízületi gyulladás. Általában az ídősebbeknél jelentkezik, de sokszor találkozhatunk porckopással a fiataloknál is. a betegség véglegesen nem gyógyítható, a sok gyógyszer, amit kezelésére szedünk pedig rengeteg mellékhatással rendelkezik. Azonban az artrózisos betegek is javulásról – csökkenő fájdalomról, duzzanatról, és ízületi merevségről – számoltak be az omega-3 tartalmú kiegészítők szedése mellett.
Érdemes tehát sok tengeri halfajtát (lazac, tonhal, makréla), hazai halakat (busa) fogyasztani, valamint növényeket és a belőlük sajtolt olajokat is. (mogyoró, tökmag). A bioboltokban pedig hozzájuthatunk az omega-3-at tartalmazó készítményekhez is.