A porckopásról

Porckopásról vagy artrózisról akkor beszélünk, amikor az ízületeket borító porc vékonnyá válik, széttöredezik, majd fokozatosan felszívódik. Kiváltó oka nem ismert, a tudósok úgy gondolják, hogy egyszerre több tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a porckopás kialakuljon: a genetikai tényezők, a fokozott terhelés, az ízületes sorozatos sérülései a nehéz munka, a versenyszerű sport, az öregedés, az izomgyengeség, a célszerűtlen reflexek mind-mind hozzájárulhatnak az artrózis kialakulásához.

porc-vedelem

Elmondhatjuk, hogy a porckopás leggyakrabban az idősebbeket veszélyezteti, mivel a kor előre haladtával a porcbontó enzimek túlzottan elkezdenek működni, így kezdetben a porc víztartalma lecsökken, majd a kollagénrostok is megrövidül. Ekkor még csak annyi történik, hogy a porcfelszín megszűnik tükörsimának lenni és egyenetlenné válik. Ezután a porc felrostozódik, feltöredezik, kis lyukak, fekélyek keletkeznek a felszínén. Később kálcium tartalmú kristályok jelennek meg a porcban, ez a meszesedés folyamata. Végül a porc teljes állománya megfogyatkozik, majd eltűnik.

Az artrózis első tünetei 40 éves kor körül jelentkezhetnek enyhe ízületi fájdalom formájában, ami először csak terhelésre jelentkezik, később állandóvá válik. Leggyakrabban a kéz végpercei és a hüvelykujj ízületei kopnak el, az alsó végtagon pedig az öregujj, térdek, csípők terhelése a legnagyobb, ezek kopnak el leghamarabb. A fájdalom mellett az ízület mozgástartománya beszűkül, mozgatásakor recsegő, roppanó hangot hallhatunk.

Előrehaladott formában a fájdalom, mozgáskorlátozottság mellett az ízületek már el is görbülnek. Ennek a deformálódásnak az az oka, hogy a porcbontás mellett az ízület szélein fokozott csontképződés indul be, ennek során kis meszes csomók keletkeznek.

A tünetek mellett röntgenfelvétel alapján lehet tájékozódni a porckopás mértékéről. A kezelésben elsődleges a fizioterápia és a gyógytorna. Emellett pedig érdemes porcvédő szereket is fogyasztani, mert ezek a porcképződést segítik, valamint enyhe fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek. Ha már ezek a készítmények sem hatnak, akkor sort kell keríteni egy műtéti beavatkozásra.

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

BiOCo Osteofemin 50 feletti nők számára kifejlesztve, Hegyi Barbara ajánlásával! Csontok ásványi anyag veszteségének csökkentéséért, 50 év feletti nőknek!

Ár: 5190 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Theiss BeinwellFeketenadálytő krém – melegítő 50 ml

Dr. Theiss Beinwell Feketenadálytő krém – melegítő 50 ml

Az igénybevett izmok és ízületek ápolására, bedörzsöléshez és masszírozáshoz.

Ár: 1750 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!