A porckopásról

Porckopásról vagy artrózisról akkor beszélünk, amikor az ízületeket borító porc vékonnyá válik, széttöredezik, majd fokozatosan felszívódik. Kiváltó oka nem ismert, a tudósok úgy gondolják, hogy egyszerre több tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a porckopás kialakuljon: a genetikai tényezők, a fokozott terhelés, az ízületes sorozatos sérülései a nehéz munka, a versenyszerű sport, az öregedés, az izomgyengeség, a célszerűtlen reflexek mind-mind hozzájárulhatnak az artrózis kialakulásához.

porc-vedelem

Elmondhatjuk, hogy a porckopás leggyakrabban az idősebbeket veszélyezteti, mivel a kor előre haladtával a porcbontó enzimek túlzottan elkezdenek működni, így kezdetben a porc víztartalma lecsökken, majd a kollagénrostok is megrövidül. Ekkor még csak annyi történik, hogy a porcfelszín megszűnik tükörsimának lenni és egyenetlenné válik. Ezután a porc felrostozódik, feltöredezik, kis lyukak, fekélyek keletkeznek a felszínén. Később kálcium tartalmú kristályok jelennek meg a porcban, ez a meszesedés folyamata. Végül a porc teljes állománya megfogyatkozik, majd eltűnik.

Az artrózis első tünetei 40 éves kor körül jelentkezhetnek enyhe ízületi fájdalom formájában, ami először csak terhelésre jelentkezik, később állandóvá válik. Leggyakrabban a kéz végpercei és a hüvelykujj ízületei kopnak el, az alsó végtagon pedig az öregujj, térdek, csípők terhelése a legnagyobb, ezek kopnak el leghamarabb. A fájdalom mellett az ízület mozgástartománya beszűkül, mozgatásakor recsegő, roppanó hangot hallhatunk.

Előrehaladott formában a fájdalom, mozgáskorlátozottság mellett az ízületek már el is görbülnek. Ennek a deformálódásnak az az oka, hogy a porcbontás mellett az ízület szélein fokozott csontképződés indul be, ennek során kis meszes csomók keletkeznek.

A tünetek mellett röntgenfelvétel alapján lehet tájékozódni a porckopás mértékéről. A kezelésben elsődleges a fizioterápia és a gyógytorna. Emellett pedig érdemes porcvédő szereket is fogyasztani, mert ezek a porcképződést segítik, valamint enyhe fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek. Ha már ezek a készítmények sem hatnak, akkor sort kell keríteni egy műtéti beavatkozásra.

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

-6% BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

A készítmény hatóanyagi közül a D-vitamin hozzájárul az egyensúlyzavar és az izomgyengeség okozta esésveszély kockázatának csökkentéséhez.

Ár: 4890 Ft
5190 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!