A porckopásról

Az ízületek leggyakoribb betegsége az ízületi porckopás, vagyis más néven az artrózis, amely ma a felnőtt lakosság nagy százalékát érinti. Sokakban merül fel a kérdés, hogy ez a betegség jellemzően csak az idősebb korosztályt érinti-e? Erre a válasz nagyon rövid: nem! Egyre gyakrabban a fiatal felnőtteknél is kialakulhat, holott csökkenthető volna a kialakulás kockázata. A következőkben arra is próbálunk választ találni, hogy mit tehetünk az elváltozás kialakulása ellen, illetve a már kialakult probléma esetén. 

porc-vedelem

Ízületi porckopásról vagyis artrózisról akkor beszélünk, amikor az ízületeket borító porc állományának lebontása és felépítése nincs egyensúlyban, vagyis a lebomlás nagyobb mértében van jelen. Az ízületek csontvégein található úgynevezett üvegporc réteg valamilyen okból kifolyólag elvékonyodik, megreped, sérül, vagy felülete egyenetlenné válik. De ide sorolható az az állapot is, amikor a szükségesnél kevesebb ízületi folyadék termelődik, amelynek köszönhetően megnő a felületek közötti surlódás. Továbbá az is előfordulhat, hogy a porcok szélén csonttüskék, csontlerakódások, valamint kinövések alakulnak ki. A folyamatok előbb-utóbb az ízületi mozgás fájdalmas beszűkülésével és mozgáskorlátozottsággal járnak.

Ízületi porckopást kiváltó okok

Az artrózis kialakulásához vezető okokat a betegség kezelése alapján a szakemberek is két nagyobb csoportba osztják. Az elsődleges artrózis kialakulási oka rendszerint ismeretlen, valamint általában a nők esetében jellemzőbb és elsősorban a 45 éves korosztály fölött alakul ki. Azonban a második artrózis esetében már beszélhetünk kiváltó okokról, ezek pedig a következők lehetnek: 
 
- fejlődési rendellenességek
- az ízület gyulladása és sérülése, ismétlődő sérülés
- túlterhelés
- valamint vannak olyan betegségek, amelyek kialakulása befolyásolja az ízületi porc anyagcseréjét, ilyen többek között a cukorbetegség, valamint egyes 
 hormonális betegségek
- túlsúly
- műtét az érintett ízületben

Ez a típusú artrózis nem korhoz kötött, így már egészen fiatalokat is érinthet a probléma kialakulása. 

Porcok védelme, avagy hogyan kerülhető el a porckopás? 

Az artrózis kialakulása ellen az egyik legfontosabb a rendszeres testmozgás, ugyanis ez javíthat a leginkább a porc anyagcseréjén. Mozgás során az ízületi folyadékból tápanyagok jutnak be a porcállományba, amely támogatja és elősegíti a porcfelszín terhelhetőségét. Azonban fontos, hogy a kellő mértéket tartsuk, mert ahogy azt korábban írtuk a nagy terhelés is okozhatja az ízületi porckopás kialakulását. A rendszeres és megfelelő testmozgás mellett pedig rendkívül fontos szerepet játszik a porcok egészségének védelmében az egészséges táplálkozás.

Termékek ízületekre
Újdonság

Dr. Theiss BeinwellFeketenadálytő krém – melegítő 50 ml

Dr. Theiss Beinwell Feketenadálytő krém – melegítő 50 ml

Az igénybevett izmok és ízületek ápolására, bedörzsöléshez és masszírozáshoz.

Ár: 1295 Ft
Megnézem
Újdonság

Györgytea Feketenadálytő alkoholos kivonat 50ml

Györgytea Fekete nadálytő alkoholos kivonat 50ml

Gyökerét külsőleg gyulladáscsökkentő szerként használják, leggyakrabban ízületi fájdalomra, sportsérülések gyógyítására, zúzódásra, véraláfutás, valamint csontkinövés kezelésére.

Ár: 2400 Ft
Megnézem
Újdonság

Györgytea Feketeribizlileveles teakeverék 50g

Györgytea Fekete ribizlileveles teakeverék 50g

Az „Ízületek teájaként” is ismert fekete ribizlileveles teakeverék segítséget nyújthat az ízületi panaszok kiegészítő kezelésében.

Ár: 2100 Ft
Megnézem

Dr. Herz Ízület Komfort60 db kapszula

Dr. Herz Ízület Komfort 60 db kapszula

Kurkumával és további értékes gyógynövényekkel járul hozzá az ízületek és izmok gyulladásának csökkentéséhez, az ízületek rugalmasságának fenntartásához.

Ár: 2390 Ft
Megnézem
Újdonság

Napfényvitamin Sport &ArtProtect 30db

Napfényvitamin Sport & ArtProtect 30db

8 komponensű ízületvédő komplex a felhőtlen mozgáshoz, sportoláshoz a család minden tagjának!

Ár: 5230 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!