A porckopásról

Az ízületek leggyakoribb betegsége az ízületi porckopás, vagyis más néven az artrózis, amely ma a felnőtt lakosság nagy százalékát érinti. Sokakban merül fel a kérdés, hogy ez a betegség jellemzően csak az idősebb korosztályt érinti-e? Erre a válasz nagyon rövid: nem! Egyre gyakrabban a fiatal felnőtteknél is kialakulhat, holott csökkenthető volna a kialakulás kockázata. A következőkben arra is próbálunk választ találni, hogy mit tehetünk az elváltozás kialakulása ellen, illetve a már kialakult probléma esetén. 

porc-vedelem

Ízületi porckopásról vagyis artrózisról akkor beszélünk, amikor az ízületeket borító porc állományának lebontása és felépítése nincs egyensúlyban, vagyis a lebomlás nagyobb mértében van jelen. Az ízületek csontvégein található úgynevezett üvegporc réteg valamilyen okból kifolyólag elvékonyodik, megreped, sérül, vagy felülete egyenetlenné válik. De ide sorolható az az állapot is, amikor a szükségesnél kevesebb ízületi folyadék termelődik, amelynek köszönhetően megnő a felületek közötti surlódás. Továbbá az is előfordulhat, hogy a porcok szélén csonttüskék, csontlerakódások, valamint kinövések alakulnak ki. A folyamatok előbb-utóbb az ízületi mozgás fájdalmas beszűkülésével és mozgáskorlátozottsággal járnak.

Ízületi porckopást kiváltó okok

Az artrózis kialakulásához vezető okokat a betegség kezelése alapján a szakemberek is két nagyobb csoportba osztják. Az elsődleges artrózis kialakulási oka rendszerint ismeretlen, valamint általában a nők esetében jellemzőbb és elsősorban a 45 éves korosztály fölött alakul ki. Azonban a második artrózis esetében már beszélhetünk kiváltó okokról, ezek pedig a következők lehetnek: 
 
- fejlődési rendellenességek
- az ízület gyulladása és sérülése, ismétlődő sérülés
- túlterhelés
- valamint vannak olyan betegségek, amelyek kialakulása befolyásolja az ízületi porc anyagcseréjét, ilyen többek között a cukorbetegség, valamint egyes 
 hormonális betegségek
- túlsúly
- műtét az érintett ízületben

Ez a típusú artrózis nem korhoz kötött, így már egészen fiatalokat is érinthet a probléma kialakulása. 

Porcok védelme, avagy hogyan kerülhető el a porckopás? 

Az artrózis kialakulása ellen az egyik legfontosabb a rendszeres testmozgás, ugyanis ez javíthat a leginkább a porc anyagcseréjén. Mozgás során az ízületi folyadékból tápanyagok jutnak be a porcállományba, amely támogatja és elősegíti a porcfelszín terhelhetőségét. Azonban fontos, hogy a kellő mértéket tartsuk, mert ahogy azt korábban írtuk a nagy terhelés is okozhatja az ízületi porckopás kialakulását. A rendszeres és megfelelő testmozgás mellett pedig rendkívül fontos szerepet játszik a porcok egészségének védelmében az egészséges táplálkozás.

Termékek ízületekre

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

-13% BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

BiOCo Osteofemin 50 feletti nők számára kifejlesztve, Hegyi Barbara ajánlásával! Csontok ásványi anyag veszteségének csökkentéséért, 50 év feletti nőknek!

Ár: 4490 Ft
5190 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Theiss BeinwellFeketenadálytő krém – melegítő 50 ml

Dr. Theiss Beinwell Feketenadálytő krém – melegítő 50 ml

Az igénybevett izmok és ízületek ápolására, bedörzsöléshez és masszírozáshoz.

Ár: 1750 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!