A porckopás tünetei

A porckopás nem azonnal, csak fokozatosan alakul ki és sokszor van olyan eset is, hogy a probléma még előrehaladottabb állapotában is csak tünetmentesen jelentkezik. Ennek ellenére a porckopásnak igen jellegzetes tünetei vannak, melyeket a következőkben röviden ismertetünk.

poorc-izulet-idos-ember

Porckopásról beszélünk, ha az illető ízületeit fájlalja az időjárás bizonyos változásai esetén. De akkor is artrózis lép fel, ha az ízületek fájnak és merevek mozgás közben, főként a mozgás elején. Porckopás történik, ha az ízület rugalmassága megszűnik vagy felduzzad (általában a mozgások után.) Az ízület közvetlen környezetében csontos jellegű kinövések tapasztalhatóak, leginkább az újak esetében: ez is bizony porckopás. 

A korai porckopás igen erős fájdalommal jár, de ez a kellemetlen érzés a megjelenés után folyamatosan enyhül, végül megszűnik, de abban az esetben újra jelentkezik és előtűnik, ha az adott ízületet túlerőltetjük. Ez a jelenség fokozottan érvényes az ujjak esetében fennálló porckopásnál. A test bármelyik ízületénél előfordulhat a gyulladás. A porckopás rendszerint egyszerre egy ízületen jelenik meg, ha azonban az ujjakat érinti, egyszerre több ujjat is megbetegíthet. 

A szervezetünkben összesen 143 helyen vannak porcos csontkapcsolatok. A legérintettebb tagok a terhelés mellett mozgatott ízületek, a térd-, csípő- és bokaízületek.

A porcpótló műtétről

Ha a porckopás túlzottan nagymértékűvé válna, akkor szükség van egy porcpótló műtétre, melynek egyik változatát mozaikplasztikának is hívnak. A mozaikplasztika során a kicsi és a közepes méretű porchiányokat képesek pótolni, a műtét során azokról az ízületi felszínekről távolítanak el csontos-porcos hengereket, melyek a teherviselésben nem vesznek részt, ezeket beültetik a károsodott porcszövet helyére. Fél-egy év szükséges ahhoz, hogy ezek a hengerek beépüljenek a csontba. A módszer igen előnyös, hiszen üvegporccal pótolják az üvegporcot, valamint saját szövetet ültetnek át, azonban sokszor járhat a donorhely fájdalmával.

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

BiOCo Osteofemin 50 feletti nők számára kifejlesztve, Hegyi Barbara ajánlásával! Csontok ásványi anyag veszteségének csökkentéséért, 50 év feletti nőknek!

Ár: 5190 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Theiss BeinwellFeketenadálytő krém – melegítő 50 ml

Dr. Theiss Beinwell Feketenadálytő krém – melegítő 50 ml

Az igénybevett izmok és ízületek ápolására, bedörzsöléshez és masszírozáshoz.

Ár: 1750 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!