A porckopás tünetei

Az ízületi kopásnak több fajtája is ismert, amelyek az enyhe fájdalomtól egészen a súlyos mozgáskorlátozottságig okozhat nagyon kellemetlen tüneteket. A porckopás nem azonnal, csak fokozatosan alakul ki és sokszor van olyan eset is, hogy a probléma még előrehaladottabb állapotában is csak tünetmentesen jelentkezik. Ennek ellenére a porckopásnak igen jellegzetes tünetei vannak, melyeket a következőkben röviden ismertetünk.

poorc-izulet-idos-ember

Porckopásról beszélünk, ha az illető ízületeit fájlalja az időjárás bizonyos változásai esetén. De akkor is artrózis lép fel, ha az ízületek fájnak és merevek mozgás közben, főként a mozgás elején. Porckopás történik, ha az ízület rugalmassága megszűnik vagy felduzzad (általában a mozgások után.) Nézzük meg összegezve, melyek azok a tünetek, amelyek ízületi porckopást mutathatnak.

Leggyakoribb panaszok:

- ízületi fájdalom és merevség
- ízületi duzzanat
- ízületi mozgáskorlátozottság
- ízületi "ropogás” mozgás közben
- ízület környékén csontos kinövések
- ízületi deformitás, később instabilitás

Eleinte a panaszok terhelésre, mozgásra jelentkeznek, majd pihenés hatására megszűnnek.

Jellemző, hogy pihenés után (ha az alsó végtag vagy csípő ízületeit érinti az artrózis) felálláskor az első pár lépés nehéz, fájdalmas, majd az ízület "bejáratódik". Később a fájdalom állandósulhat. 

A porckopás tünetei páciensről páciensre változhatnak.

Porckopás fajtái

A porckopás több ízületben is jelentkezhet, ezek közül a leggyakoribb a csípő, a gerinc, a térd és a kéz.

- Csípő porckopás: Ez a típus gyakran okoz jellegzetes bicegő járást, amely tovább ronthatja az amúgy is kellemetlen tüneteket. Ha a páciens nem reagál a gyógyszeres kezelések, illetve az egyéb konzervatív kezelési módszerekre, akkor a leggyakoribb megoldás az ízületi protézis jöhet szóba. 

- Térd porckopás: Ez a típus gyakran összeköthető a túlsúllyal, esetenként visszatérő sérülések, vagy térdműtét is kiválthatja. Ez a jól felismerhető O-láb kialakulásához is vezethet. 

- Gerinc porckopás: A csigolyákon megjelenő csontkinövések ingerlik a gerincvelő ideget, amely komoly fájdalmat okozhat. Sok esetben okozhat nyakfájást és derékfájást is. Érzéketlenséget és zsibbadást is okozhat az érintett testrészben. 

- Kéz porckopás: Az ujjakban kialakuló porckopás nagy és csontos kinövéseket okozhat. Sok esetben ezek nem okoznak fájdalmat, azonban a kéz mozgásának beszűkülésével járhatnak. A nagylábujjakon jelentkező szintén klasszikus deformitás vezet a bütyök kialakulásához.

Tehát a porckopás sok esetben járhat nagyon kellemetlen tünetekkel is, így érdemes betartani néhány fontos szabályt, hogy megelőzhessük kialakulását, amennyiben ez lehetséges. 

Termékek ízületekre
Újdonság

Dr. Theiss BeinwellFeketenadálytő krém – melegítő 50 ml

Dr. Theiss Beinwell Feketenadálytő krém – melegítő 50 ml

Az igénybevett izmok és ízületek ápolására, bedörzsöléshez és masszírozáshoz.

Ár: 1295 Ft
Megnézem
Újdonság

Györgytea Feketenadálytő alkoholos kivonat 50ml

Györgytea Fekete nadálytő alkoholos kivonat 50ml

Gyökerét külsőleg gyulladáscsökkentő szerként használják, leggyakrabban ízületi fájdalomra, sportsérülések gyógyítására, zúzódásra, véraláfutás, valamint csontkinövés kezelésére.

Ár: 2400 Ft
Megnézem
Újdonság

Györgytea Feketeribizlileveles teakeverék 50g

Györgytea Fekete ribizlileveles teakeverék 50g

Az „Ízületek teájaként” is ismert fekete ribizlileveles teakeverék segítséget nyújthat az ízületi panaszok kiegészítő kezelésében.

Ár: 2100 Ft
Megnézem

Dr. Herz Ízület Komfort60 db kapszula

Dr. Herz Ízület Komfort 60 db kapszula

Kurkumával és további értékes gyógynövényekkel járul hozzá az ízületek és izmok gyulladásának csökkentéséhez, az ízületek rugalmasságának fenntartásához.

Ár: 2390 Ft
Megnézem
Újdonság

Napfényvitamin Sport &ArtProtect 30db

Napfényvitamin Sport & ArtProtect 30db

8 komponensű ízületvédő komplex a felhőtlen mozgáshoz, sportoláshoz a család minden tagjának!

Ár: 5230 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!